Trackerele de fitness pot îmbunătăți sănătatea

Potrivit experților australieni, trackerul de fitness, pedometrul sau ceasul de mână vă pot inspira să vă măriți exercițiile și să pierdeți în greutate.

Într-o examinare amănunțită a literaturii de specialitate, cercetătorii au descoperit că monitorizarea activității tale te poate motiva să mergi cu până la 40 de minute mai mult în fiecare zi (încă aproximativ 1.800 de pași). Și aceste măsuri suplimentare pot duce la o pierdere în greutate de peste două kilograme în decurs de cinci luni.

Potrivit cercetătorului senior Carol Maher, „pot exista o mulțime de critici cu privire la trackerele de activitate purtabile în mass-media mainstream, cum ar fi dacă fac o diferență cu adevărat și dacă au chiar efecte dăunătoare, cum ar fi facerea oamenilor să se simtă vinovați”. Ea predă sănătatea populației și digitală la Universitatea din Australia de Sud din Adelaide.

Maher a declarat, „evaluarea noastră nu a descoperit nicio dovadă de efecte adverse de la monitoarele de activitate purtate”.

Dispozitivele sunt o industrie vastă: numărul de trackere vândute la nivel global a crescut cu aproximativ 1.500% între 2014 și 2020. Aproape 3 miliarde de dolari au fost cheltuiți pentru aceste produse numai în 2020.

Studiul actual, despre care Maher a subliniat că nu a fost finanțat de niciun producător de echipamente de fitness, a constatat că trackerele afectează în mod semnificativ cât de mult se exercită oamenii, cu un impact mai mic asupra fitnessului și scăderii în greutate.

Ea a spus că alte rezultate fiziologice, inclusiv tensiunea arterială și colesterolul, au arătat „modele puternice de schimbare”. „Amploarea avantajelor a fost suficientă pentru a trage concluzia semnificativă clinic că acestea sunt”.

Echipa lui Maher a examinat aproape 400 de cercetări publicate cu un total de aproximativ 164.000 de participanți pentru a stabili valoarea monitoarelor de fitness.

Potrivit studiilor, instrumentele de fitness pot ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și alte boli medicale să-și reducă tensiunea arterială și nivelul colesterolului și să îi motiveze să facă mișcare și să slăbească.

Potrivit lui Maher, purtabilele sunt un instrument practic și accesibil pentru a crește exercițiile zilnice și pentru a obține o pierdere minoră în greutate.

Deși scăderea raportată în greutate de 2 kg poate să nu pară prea mare, cercetătorul a subliniat că aceste studii au fost mai degrabă pe activitatea fizică decât pe pierderea în greutate.