Potrivit unei analize recente, poate avea un impact asupra bolii depresive severe.
Datele privind exercițiile fizice și depresia din 15 studii anterioare au fost revizuite de cercetători, care au descoperit o legătură între cele două. Potrivit cercetătorilor, o anumită cantitate de exercițiu ar fi putut preveni aproape 12% din cazurile de depresie.
Nu a fost greu.
Cercetătorii, Soren Brage și James Woodcock de la Facultatea de Medicină Clinică de la Universitatea din Cambridge din Anglia, au descoperit că activitatea fizică a fost asociată cu beneficii semnificative pentru sănătatea mintală, chiar și atunci când cineva nu făcea exerciții fizice la fel de intense sau la fel de des precum recomandările de sănătate publică.
Potrivit studiului, cei care au mers vioi timp de 2,5 ore pe săptămână aveau un risc mai mic de depresie decât cei care nu făceau exerciții fizice.
„Fiecare pas, împreună cu fiecare acțiune, contează. Nu trebuie să fie atât de mult pe cât ai nevoie pentru bunăstarea ta corporală. Poți supraviețui cu jumătate din asta, iar literatura este extrem de consecventă cu acest lucru”, neurolog Jennifer Jennifer Heisz, fără legătură cu studiul.
În cadrul Departamentului de Kinesiologie de la Universitatea McMaster din Ontario, Canada, Heisz deține un titlu de profesor asociat.
În total, peste 191.000 de participanți au fost implicați în cele 15 cercetări examinate pentru această nouă lucrare.
Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu persoanele care nu s-au angajat în exerciții fizice, cei care s-au angajat în jumătate din nivelul recomandat de activitate fizică au avut o incidență scăzută a depresiei cu 18%. O incidență redusă cu 25% a depresiei a fost observată la cei care au acumulat numărul de ore sugerat. Beneficiile au scăzut pe măsură ce intensitatea exercițiului a crescut.
Potrivit raportului, depresia, care afectează 280 de milioane de oameni din întreaga lume, este cea mai frecventă povară de boală asociată cu sănătatea mintală. Este legat de probleme de sănătate și decese premature prin sinucidere.
Potrivit autorilor, poate fi o provocare să măsurați cantitatea adecvată de exercițiu.
Potrivit lui Heisz, mulți oameni care suferă de depresie sunt diagnosticați greșit. Cunoașterea că orice mișcare poate oferi beneficii poate fi de ajutor pentru acești oameni, a adăugat ea, deoarece poate fi o provocare să-i inspiri pe cei care sunt deprimați să se miște.
Heisz le-a sfătuit pe oameni să facă un efort pentru a se mișca puțin în fiecare zi. Poate fi o plimbare de cinci sau zece minute. Pentru cei care stau toată ziua, o pauză de două minute pentru mișcare ar putea fi acordată la fiecare 30 de minute.
Așa trebuie să fim simpli, mai ales pentru cei care nu se mișcă. De asemenea, trebuie să înțelegem că persoanele depresive se confruntă cu un obstacol suplimentar în calea motivației.
„Cred că datele în creștere sunt clare că trebuie să începem să vorbim despre avantajele exercițiilor fizice pentru acești oameni, fie pe cont propriu, fie ca terapie adjuvantă la medicație”, a spus Heisz.
La Universitatea George Washington din Washington, D.C., dr. Antonia Baum este profesor clinic asistent de psihiatrie și științe comportamentale.
Potrivit lui Baum, care nu a fost implicat în acest studiu, exercițiile fizice, psihoterapia, evitarea substanțelor de abuz și adăugarea de medicamente terapeutice au toate un loc în tratamentul depresiei.
Potrivit ei, există diverse motive pentru care exercițiile fizice pot fi potrivite pentru sănătatea mintală.
Poate influența inflamația și răspunsul imunologic al organismului, sporind în același timp fluxul de sânge către creier. Există o legătură între depresie și sănătatea inimii. Potrivit lui Baum, pot exista și avantaje intangibile, inclusiv să te simți puternic pe măsură ce câștigi sau experimentezi un sentiment de bunăstare.
Chiar dacă pot exista câțiva alți factori, cum ar fi genetica, Baum a spus că autorii acestui nou studiu adună o cantitate substanțială de dovezi pentru a susține asocierea dintre exercițiul fizic și depresie.
Baum a fost bucuros să vadă că studiul a luat în considerare și momentul în care avantajele pentru sănătate ale exercițiilor fizice ar putea crește. Ea a văzut cum exercițiile fizice excesive pot provoca epuizare la sportivi sau pot contribui la tulburările de alimentație în munca ei.
Baum a adăugat: „Este greu de măsurat, dar au făcut cel puțin aluzie la o legătură adversă la un anumit punct de trecere.
În timp ce mulți profesioniști din domeniul sănătății își sfătuiesc pacienții că exercițiile fizice ar putea fi benefice, Baum subliniază necesitatea de a sprijini acest sfat. În sesiunile cu pacienții, ea merge ocazional sau aleargă lângă ei, ca exemplu despre cum să facă mișcare.